Nattligt fönster.

Nu blir det lite spännande. Susanne vill se fönster på natten. Jag känner mig lite som en fönstertittare (Peeping Tom) när jag plåtar mot några fönster från mörkrets trygghet där ute...
Tror inte det kommer att bli min melodi framöver, men vad gör man inte för ett fototema! :-)


Några fönster i mörkret.

Tar en lite närmare titt på några fönster.


Lite närmare och bättre skärpa. Troligen anar inte paret i nedre köket att jag finns där ute.

Tror det får vara bra så. Nytagna foton och troligen för första och sista gången. Tycker inte riktigt att detta "Paparazzi-fotograferandet" är min stil. Vad tycker du? Andra nattliga fönster här,

Speciell oktoberhelg?


Efter nattfrosten.

Kanske få som tänker på att helgen som kommer är rätt speciell. Den är mer ovanlig än vanligt! För kalenderbitare och statistiker är den noterbar. Det är inte ofta som oktober månad innehåller fem fredagar, lördagar och söndagar. Men detta år 2010 så är det så, oktober har fem helger. Senast det inträffade var för 823 år sedan!
Detta envisa rykte meddelas på DN:s Namn&Nytt sida idag fredag den 29 oktober.

För 823 år sedan, år 1187 ägde slaget vid Sigtuna rum. Utöver detta krigande runt Östersjön och härjandet vid Sigtuna så var det oroligt nere kring Jerusalem (inget nytt under solen konstaterar jag). Slaget vid Hattin där Saladin segrade över korsfararna (slaget mellan muslimerna och korsriddarna finns med i Arn-böckerna av Jan Guillou) gjorde att muslimerna sedan kontrollerade Jerusalem mellan år 1187 fram till 1917 (med ett litet avbrott i början av 1200-talet).

      
       Oasen Hattin som en konstnär tror det såg ut vid slaget.
 
Nu är det lugnt kring Sigtuna. Det är skönt. Efter härjningarna i Sigtuna insåg man att det behövdes ett starkt skydd mot attacker från Östersjön. Stockholm kom att bli detta stopp.


Gammal vy över Stockholm, från Suecia Stockholm (utfört av Dahlberg tillsammans med gravören Willem Swidde).

Nu är det länge sedan vi hade krig i Sverige. Tyvärr inte lika lugnt kring Israel eller på andra ställen runt världen. Som i Afghanistan där vi har svenska soldater som hamnat i strider med dödlig utgång. Det kan man tycka väldigt olika om, att vi hamnat i strider i främmande länder. Lite som när kristna trupper skulle omvända muslimerna och drog iväg på korståg...  

Tillbaka till det påstått udda, jag började fundera. Men visst har jag firat min födelsedag på en söndag?! Kan det verkligen stämma detta påstående? Så tittar jag in i en almanacka och backar till år 2004 och då ser det ut precis som det gör nu detta år, denna helg?! Fem helger och den 31 oktober på en söndag! Far DN med osanningar? Varför skrev de om denna påstådda statistiska ovanlighet på sin sida Namn&Nytt (som inte finns i DN:s nätupplaga) undrar jag?
Tjaa, det blev i alla fall ett inlägg med lite historia i. ;-)

Sommartiden
tar i alla fall slut nu i helgen och klockorna ska vridas tillbaka en timme. Så alla svenskar får en extra lång natt mellan lördag och söndag. Alltid något trevligt, det blir lite ljusare på morgonen.

Uppdatering i normaltider: Dagens rättelse där DN bekräftar att ryktet var betydligt överdrivet som många läsare låtit meddela, nästa gång detta sker med fem helger är år 2021. Stod att läsa på Namn&Nytt på lördagen.