Egna pizzor

Där jag bodde tidigare fanns det ingen pizzeria alls, inga andra matställen heller i närheten. Det har ändrats, jag passerade i trakten för ett tag sedan och nu fanns det flera matställen att välja på i närheten av den gamla bostaden. Som tur var fanns det en jourbutik precis bredvid, så en del halvlagat blev det ibland när jag inte ville laga mat själv. Men i brist på pizzabutik började vi baka våra egna pizzor istället, med tunn pizzadeg (ingen larvig bulldeg, s.k. Panpizza, det är ingen pizza i mina ögon). Det blev riktigt gott och vi gjorde de hemmalagade pizzorna då och då.
Nu var det länge sedan vi bakade egna pizzor, vet inte riktigt varför vi slutade, kanske för att det finns flera pizzaställen nära hemmet. Så i början av veckan blev det plötsligt pizzabak igen. Grabben är hemma på påsklov och han ville testa att göra en egen pizza. Han gjorde en Calzone och sambon gjorde en rund och fin, men ganska liten pizza. Ingen av de två ville ha med sina pizzor på bloggen, men här kommer min. 

            
           Innan deg och fyllning hamnade i ugnen.


Min färdiga pizza, tunn och krispig med mycket fyllning. Blev faktiskt riktigt god (pizzadegen fann vi på nätet).

Helt klart något vi kommer att göra igen, nu när vi fått smak på det (igen). Bra att min son ville göra pizza, annars hade nog denna smaskiga måltid stannat bara som ett minne. :-)
Att den inte var rund, det struntar jag helt i. Det estetiska får stå tillbaka för smaken, goda fyllningen och den tunna degen. Nu lär det bli en del påskmat den närmaste tiden. Påskmat... den påminner ganska mycket om julbordet!? Skinkan byts ut mot lamm, det är väl stora skillnaden. Julmusten byter namn, men smakar likadant.
Ska nog passa på att kika runt lite hos andra bloggare och kolla vad som äts nu till påsk.

Något speciellt påskigt som du brukar äta?

Lite tråkigt, men nu slutar Birgitta med Torsdagsfoto. Det var riktigt skoj så länge jag fick vara med. Mitt eget sista Torsdagsfotobidrag var detta.

Watery Wednesday # 81

                                        

The winter have finally loosen it's grip and the sun give some warmth.


Stockholm town hall on the other side of Riddarfjärden. / Stadshuset på andra sidan Riddarfjärden.


Other photos here,

Långsam

Tisdagstema vill idag se något långsamt. Vill lämna ett bidrag men kommer inte åt mitt arkiv just nu. Där finns en del foton som passar till mitt bidrag. Har lite foton "löst på datorn" och finner ett passande med något väldigt långsamt.


Tror att just denna ek passerat sina ungdomsår och står där vuxet på udden och ger skugga i sensommarsolen.

Ekar växer långsamt och någon har skrivit om ekens tre åldrar; de första 300 åren är ungdomsåren, sedan är där 300 år av vuxenliv, för att sedan ta ytterligare 300 år på sig att dö. Fast det är ganska överdrivet. En normal ek har sina ungdomsår till 50, så följer vuxenåren i ungefär hundra år till och sedan ålderdom i kanske ytterligare 50 år. Ekar som blir över 300 år kräver ytterst gynnsamma växtförhållanden och det finns inte många "ekgamlingar" i Sverige. En ek bär frukt först efter 40-50 levnadsår. Virket har förr används till skeppsbyggen, så under en tid tillhörde alla ekar kronan och var skyddade i lag, för svenska flottan som byggde sina krigsskepp av virket. Ett större krigsskepp i Vasaskeppets storlek krävde över 2000 ekar och eftersom en ek anses avverkningsmoget först efter 150 år var det straff på att avverka eller skada en ek förr, även ekplantor hade detta lagliga skydd. Enligt kungligt plakat den fjärde augusti 1608 var straffet vid olovlig avverkning första gången 40 daler, andra gången 80 daler och vid tredje gången förlust av livet. På Djurgården finns ett par riktigt gamla ekar, en finns nära Valdemarsudde och en vid Fiskartorpet på Norra Djurgården och ekoparken där. Dessa ekar tros vara ungefär 300 år.
Eken jag fotograferade står ute på Värmdö, ålder okänd.


Fler bidrag här, 

[Trevligt, verkar som det fungerade även denna vecka att lämna in bidraget. Just nu som bidrag nr 25, men det tror jag ändras när andras bidrag som fastnat som spam blir frisläppta. :-) Back to work!]