På spåret

                                      
"På spåret" är ett favoritprogram på SVT. De olika resorna med kluriga ledtrådar och inblickar i resemålen, perfekt tv-underhållning när helgledigheten börjar tycker jag. Extra roligt när det blir resemål där vi varit, fast inte alltid det hjälper till så vi klarar frågorna som följer. Kul när fototriss tar upp ämnet denna vecka. Så vart är vi på väg?Vi startar från populärt turistmål, en kuststad med "susande vindar" på väg mot annan kuststad, tillika huvudstaden. Landet är största dadelexportören i världen, fjärde i världen som olivexportör. Paul Klee målade en berömd tavla med en soluppgång från denna huvudstad.Mer än halva landet består av sand som tillhör världens största öken. Landet är det nordligaste på världsdelen. "Kartboksberg" i närheten.Gamla ruiner av badhus stort turistmål på orten. Den gamla Medinan i staden finns med på Unescos världsarvslista. Närhet till en ockupationsmakt från förr i norr med exploderande berg på ö. Slutmålets namn är också del av landets.


Nu kanske det klarnar...? Inte så lätt kläcka smarta ledtrådar, men en fototriss blev det.
Du behöver inte alls avge något svar när du kommenterar, det behövs inte. Se det mer som en liten klurighet bara, jag kommer att lämna svar senare i annat inlägg eller bland kommentarerna. Det är ju de tre fotona det gäller, egentligen!

Många andra tolkningar här, 

"-Werewolves? -There wolves!"

Kanske känns replikerna igen i rubriken? Det är Gene Wilder och Marty Feldman som missförstår varandra i filmen "Det våras för Frankenstein" (orginaltitel "Young Frankenstein" i regi av Mel Brooks) och utväxlar dessa repliker när ett vargylande hörs i skogen. Fast den roliga filmen handlade i övrigt inte alls om varulvar... 
Det påstås att påverkan av fullmånen får varulvar och för den delen även vampyrer att må bra i fullmånens sken. Om inte annat så ser man bättre i månens sken på natten. Det må vara hur det är med detta, men personligen har jag svårt sova när det är fullmåne. Nu lär tidvattnet vara extra kraftigt, det påstås att antalet brott ökar vid fullmåne och du vet väl att galen heter lunatic (luna är ju samma som måne) på engelska?
Var det inte en annan bra film som hette just "Mångalen"?

 
Kall och klar vinternatt i Aspudden.

När jag gick genom parken såg jag något hundliknande eller var det en varg eller kanske rent av en varulv i Aspudden...? Den smet iväg hur som helst. Vi har ju en söt räv som smyger runt i kvarteren då och då, även om jag inte såg den ikväll. Undrar om den bor nere i Vinterviken i skogsområdet ute på Rävudden?

          
           En av många fina illustrationer på en varulv. (ill. funnen på nätet)

Bill Bailey, musikalisk humor

Såg en härlig show på "TV4 Komedi" med komikern Bill Bailey som utöver vanlig "stå-upp" också framförde en hel del musikaliska skämt. Bland annat gjorde han en underbar Kraftwerk-homage. Värt att notera i YouTube-klippet är en mindre låda med en antenn som Bill för handen mot och ett "visslande ljud" hörs. Det är en Theremin, ett tidiga elektroniskt musikinstrument (patent 1929), långt före dagens synthesizers. Samma instrument (Theremin) hörs i ledmotivet till tv-deckarserien "Morden i Midsomer" (melodin låter som när någon spelar på en såg). Så det gamla instrumentet kan ni se i detta klipp med Bill Bailey (han ser ut som en hippie där bäst före datumet gick ut för länge sedan).

 


Sämre videokvalité (se upp för högt ljud), men underhållande om viktiga ackord och musikaliska filmteman. Så här kommer ett klipp till.