Bäverspår i Vinterviken

Tog en promenad i omgivningarna nu när solen äntligen visade sig. Lite kallt, men så skönt med sol! Lät mest benen styra och tillgången på sol bestämma stegen. Tog mig ner till Hägerstenshamnen och båtklubben. Där var det aktivitet utanför bryggorna, det var M/S Johan som låg där ute. Riktigt vad de gjorde blev jag inte klok på. Träffar jag på några båtägare i helgen ska jag fråga, om de inte läser detta och svarar med en kommentar. Antar att det kommer att byggas vidare inne i klubbhuset under helgen? När jag passerade var det tomt där inne.


Fann denna informationssida om dykarfartyget Johan.

Båtklubben har gjort det fint på gångbron precis vid klubbhuset. Kanske vore det snart dags att kommunen fixade till trätrapporna upp på Örnberget (Sjöberget). Trät börjar bli gammalt och sviktar, på en del ställen har trappsteg börjat gå sönder. Även gångbryggan längs Örnberget börjar se gammalt och trött ut här och där. Promenaden gick vidare efter en stunds soldyrkan på en av träbänkarna och vidare funderingar kring vad de gjorde ute på fartyget Johan. Någon slags ställning lyftes i och ur vattnet, och tunga föremål verkade dras på däck.


Sälgen har knoppar, ur led är tiden! 

När jag satt där och njöt av solen såg jag hur en sälg missförstått denna höst. Det har ju varit milt i princip hela hösten, inte alls mycket frost. Idag sken solen efter en längre tids grått väder. Undrar om sälgen tror våren är på väg? Jag gick vidare in i Vinterviken och bestämde mig för att ta mig ut på Rävudden, där sken solen och där fanns kanske något lite annorlunda, några spår. Enligt grannen/hundägaren Camilla har hon berättat att hon sett tydliga spår av bäver på några träd där ute på udden. Längst ute på udden hittade jag detta bevis!


Färska träspån, tydligen nattarbete från en kille med kraftiga tänder...

Roligt att se. Helt klart är Mälarens vatten bra, annars skulle knappast bävern trivas här. Får jag gissa så kan jag tänka mig att bävern bygger bo på Rotholmen som ligger nära Rävudden.

               
                Rotholmen. Kanske med nyinflyttade bävrar...

Promenaden gick vidare och rätt som det var stod jag inne på ICA i Liljeholmens galleria och smakade på rödvinsvinäger, fin olivolja och lufttorkad italiensk skinka. Blev en del gott handlat från delikatessdiskarna (trevligt med manuell service) till första adventhelgen och efter det, med matkassar och annat var det lättast ta sig ut på perrongen och ta tunnelbanan hem. Önskar alla en trevlig första advent!

 

Erik

Kommentarer:

1 Fia:

Det känns alltid oroande när tillfälliga väderförändringar får växterna att tro att det är fel årstid. Det är så sorgligt de år som det är extremt varmt och vackert i mars-april, så att syrenerna sätter fart för tidigt, och sen dukar de under vid en senare köldknäpp.

2 El Stiffo:

"nattarbete från en kille med kraftiga tänder..." är en höjdarbildtext.

Kommentera här: