Månadsbild, maj 2009Svårt att se fiket i all grönska. Byggandet av nya fiket (det gamla brann ner för några år sedan) fortsätter. Som vanligt välbesökt i den gröna oasen. Fotoutställning i växthuset som berör, väl värt ett besök om du kan. 

Dags för en ny månadsbild. Samma motiv, ett foto per månad.
Nu är det verkligen en grön oas nere i Vinterviken.

Idag har det varit klarblå himmel och sommarvarmt. Pingsthelg och mors dag. Det fanns en del som badade i Vinterviken! (Men det var inga längre dopp, må vara varmt i luften, men Mälaren kräver mer sol innan temperaturen stiger till lämplig badtemperatur.) Vid trädgårdsföreningens café hölls en marknad, med plantor, honung, en del safter och sylt och annat smått och gott. Köpte lite bröd och en marmelad (god, redan smakat :-) och det blev en fika innan vi satt i gräset och njöt av en utomhuskonsert. Deltog gjorde medlemmar i föreningen Vems, träffade flera gamla tonsättarkompisar från elektronmusikstudion.
Passade på att ta en ny månadsbild. Lite bilder från konserten lägger jag upp senare på bloggen.

Meningen med livet.

Det verkar som den filosofiska frågan "vad är meningen med livet?" har tingats av religiösa samfund och kyrkor. Det känns inte rätt. Det känns inte bra, inte bra alls. Man måste ju för fasen inte vara religiös för att grunna på meningen med livet!
Visst måste även kristna kunna tvivla! Det är inte så att bara ateister kan undra över denna komplexa fråga, inte alls. Men det irriterar mig att det ofta är kristna som väcker frågan. Petra Mede, komikern som höll i alla svenska Melodifestivaltävlingar tidigare i år, lobbar och berättar glatt att hon börjat skriva på en bok. Bokens ämne är hennes sökande efter mening med livet. Hon tassar fram lite försiktigt och säger sig vilja tro, men vill inte kalla sig troende. Via en bloggvän hamnade jag på internetversionen av "Dagen". Den kristna och religiösa dagstidningen Dagen påstår sig vara den fjärde bästa dagstidningssajten! Det var värst. Är det så många som använder Dagen som sin tidningssida på nätet? Eller är det bara vad någon jury tyckt? Lite av intresse finns det, som Här kan du kolla vad du vet om Pingst!


Rådjur är rätt söta. De är orädda och rätt många i Aspudden. Men de sprider fästingar. Fästingar, otäcka små kryp som antagligen inte funderar över meningen med livet...

Men nu slirar jag iväg... ämnet var meningen med livet.
Inte lätt alls! Tar här ett exempel. Efter att lyckosamt gjort film om riddarnas letande efter den heliga graalen och även gestaltat Brian, som levde samtidigt som Jesus gick runt på gatorna i Jerusalem, så försökte Monty Python-gänget göra en film om "Meningen med livet", vilket inte alls fungerade lika bra som tidigare succéer.
Om inte Pythongänget kan få ordning på livets mening, hur skulle då jag...?
För egen räkning känns frågan om meningen med livet som ateistisk! Att tro på något är en helt annan sak än livet självt. Livet sker ju här på Jorden, mycket ett samspel med andra människor. Jag tror att meningen med livet är att leva ut till fullo och vara sann mot sig själv. Att leva i nuet! Ta vara på de möjligheter livet ger. Låta det som sker få ta plats, vara närvarande. Dela med sig av sina egna kunskaper och nyfiket ta till sig nya. Att lyssna på människor. Men också ta plats och själv få delta i diskussioner och kunna komma med egna åsikter och insikter. Kultur i alla dess olika former är en del av livet! En del som jag älskar, precis som alla dessa samspel med andra människor.
Att vara närvarande kanske låter lätt, men kan vara nog så svårt. Ibland far tankarna iväg och jag är kanske en sämre lyssnare då (även om jag försöker). Men så kan det vara, det är fullt med grubblerier ibland. Skallen snurrar, intryck behöver bearbetas, precis som nya kunskaper. Hoppas och tror att jag aldrig behöver känna en dag av tomhet.
Men finns det någon som orkar driva detta ämne vidare?
Efter lång dag i solen börjar hjärnan bli trött. ;-)
Vad tror du? Skriv gärna in länken i din kommentar om du funderar lite i samma banor!
Blogga är skoj, men det är kanske inte meningen med livet?


En klarblå dag, denna Mors dag.

Fototriss, något kärt, varmt och tryggt

Söndag och dags för veckans  
Helena är nybliven mamma och hon har fångat veckans tema med tre fina foton. Ger bra inspiration och får mig att le, små bebisar är så gulliga.

På sätt och vis kan jag få ihop det tredelade temat på ett foto, så jag börjar med det.


Foto 1. Tryggt. Min egen nalle, som snart fyller 50 år, symboliserar trygghet, men är också kär och varm. Så egentligen behövs inget mer... :-) Men nu är det ju en fototriss, så jag fortsätter med ett nytaget foto till.


Foto 2. Varmt. Lite i skydd av trädet, vår varma sol! Redan nära 25 grader varmt vid tiotiden på förmiddagen ute på balkongen. Blir en strålande Pingst, ska snart ut och njuta! Foten mår bättre... blir nog en promenad och fika. ;-)

För att avsluta trissen hämtar jag ett gammalt foto, som på sätt och vis knyter ihop det tredelade temat igen.


Foto 3. Kärt. Min dotter L (här ett år, med sitt eget trygga gosedjur, en åttbent hund som blev hennes favorit). L är varm och trygg och mig kär så som ens egna barn är. Så finns där ett kärt barn till och barnens moder (min sambo) och min egen moder, ja listan över kära blir lätt lång. (Se äldre inlägg för fint ungdomskort på min egen mamma!) De kära och nära behöver vi alla! Ibland blir de kära extra viktiga, kan ge oss styrka och mod och hjälpa oss över djupa vatten.


Olika tolkningar hittar du...