Vill bara berätta...



... att jag kommer att ta en liten paus från bloggandet.
Men lär återkomma när helgen lider mot sitt slut, ska bara ut på en liten resa...  :-)

Vill passa på att tipsa (ännu en gång) om en bra grupp Porcupine Tree som blandar musikstilar friskt.
På de senaste skivorna har de blivit hårdare, men äldre skivor har mycket av samma anda som Pink Floyd,
men ändå väldigt egna.
På deras hemsida finns sköna bilder som ger lite av en bild av musiken, här ytterligare några exempel



 

läckra bilder och passande för gruppens härliga musik.
De passerade Sverige för några månader sedan (ganska obemärkt, tyvärr).
Har haft deras musik som godnattmusik tidigare
här följer ännu en fin låt Piano Lessons



avslutar med ett gruppfoto

Tisdagstema - randig

Oj, randig... anar att säkert några tar fram randiga plagg. Det får ni inte se här...
Som vanligt kan jag inte hålla mig till en bild, men randigt är det på lite olika sätt.
Ett roligt tema som öppnar för en hel del tolkningar (tror jag). Efter detta inlägg ska jag
själv ge mig in bland andra fotografers tolkningar... 

Odlingar som med sina långa rader bildar randigt mönster när man passerar.



Nyöppnade Clarion hotel som skymmer Norra Bantorget från järnvägsspåren är väldigt randigt på baksidan.


Lite uppifrån syns det randiga mönstret i Centralstationsgolvet väldigt bra.
Nere på golvet märks ränderna inte lika mycket...


Kort stund innan bilden togs fanns där även en gulrandig markis, men den rullades ihop, men gumman på balkongen i ett hus i gamla stan i Terracina lät sin markis fortsätta skugga mot solen.

Vill ni se flera olika tolkningar på randig? Klicka bara på ordet randig

Rabarberkaka


Rabarber, ganska fantastisk växt! Och såå god.
Verkligen en favorit, med blandningen syra och sötma, mums.
Ett ganska lätt recept på en god rabarberkaka följer här med lite illustrationer. Prova gärna!
I vårt hem har kakan en förmåga att snabbt försvinna ;-)

Rabarberkaka
6-7 hg rabarber
1,5 dl socker
2 tsk majsenamjöl


smeten
4 ägg
1,25 dl socker
1 hg sötmandel (eller hasselnötskärnor, eller 10 droppar bittermandelarom)

1. Putsa rabarbern och skär den i bitar (mindre bitar hjälper "smältandet i ugnen").
    (Smaka lite på rabarbern, sur eller lite träig rabarber kräver mer socker, kanske 2,5 dl istället för 1,5...)
2. Lägg bitarna i en smord eldfast form, strö över socker som blandats med majsenamjöl.
    Täck formen med lock eller folie och låt rabarbern smälta i 225 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Lite av det väl använda receptet syns överst i bild... Det vita i den röda bunken är bara majsenamjölet,
brukar ta samma bunke till gulorna som inte är lika känsliga som vitan.

3. Rör äggulor och socker pösigt och tillsätt den hackade mandeln (själv tar jag dropparna bittermandel).
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned försiktigt i smeten.

Äggulor och äggvitor träffas igen för att bli ett med rabarbern som nu kommit ur ugnen...


5. Bred ut smeten över rabarbern och grädda i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Kan gå fortare eller ta längre tid, gyllenbrun färg skvallrar om färdig rabarberkaka...

Just uttagna ur ugnen, det doftar härligt!

Till detta serveras vaniljglass eller vispad grädde.

Ganska enkelt att fixa till och himmelskt gott :-)

Lycka till!