Komysterium får sin lösning

För rätt länge sedan, tidigt i våras försökte jag fånga vad som såg ut som en ko som kom gående på en parkväg nedanför Sjöberget. Det verkade konstigt, vem promenerar runt med en ko? Kanske någon bloggläsare som minns..?
Svaret visade sig finnas utanför 4H-gården vid Klubbensborg. En "vit nöt" gick och betade i hagen alldeles ensam. Verkade klart nöjd med gräset i hagen.


Rena Sörgårdsidyllen mellan Axelsberg och Mälarhöjden. Men inga hästar syntes till... det har funnits "kusar" tidigare, i alla fall. Kanske är hästarna på sommarkollo?

Där ligger också en mindre camping

svenskar, norrmän och tyska husbilar dominerar på campingen...

 
klicka på de små bilderna... så blir de större!

Granne med campingen finns också ett riktigt trevligt liten fik med underbar utsikt.

en lugn dag, ovanligt få besökare som tagit sig ut hit.
Inget fel på utbudet eller hur?

Kan nämna det (även om det nog syns), allt är hembakat. Inte billigt, men inte heller dyrt i överkant. (Två personer får en god fika och någon pajbit för runt hundringen.)

  
personligen gillar jag fiket i Klubbensborg betydligt mer än betydligt mer kända kafé Lyran (ligger i Bredäng, nära Mälarhöjdsbadet som fått trist uppmärksamhet i nyheterna senaste veckan).
Det går att vandra från ena fiket till det andra, en rätt fin promenad förbi Mälarhöjdens klättrande villor vid Mälaren och så lite mindre kringelkrokar (kan vara bra med karta i bakfickan om man inte kan trakterna).
Från Klubbensborg går det att gå långt längs Mälarens vatten. Med några få kortare undantag går det att cykla eller gå hela vägen in till Hornstull längs Mälarens vatten. Väl i Hornstull kan man fortsätta ända in till city. Men en sådan långpromenad kräver nog flera fikastopp och gott om tid. 
Inte helt lätt att cykla hela vägen, men även en cyklist kan kliva av och leda cykeln en bit...


Från verandan på baksidan av fiket är utsikten rätt fin. (Bilden lutar betänkligt, beroende på att jag höll på att trilla omkull. Men det gick bra, jag höll mig stående.) Lugnade ner mig med en blåbärspaj och vaniljsås och en stor Latte!
Även en regnig dag kan ett besök fungera bra, finns gott om sittplatser inne i huset, rätt många med sjöutsikt.

Miljön är fin i området.

husen längs vägen är inte allmänna, det är stugan ytterst på udden som är fiket!
 
fler trevliga hus och stugor i Klubbensborg. Ha, ha, allt började med att jag fann kon i hagen...

 
Över taket på 4H-gården (där kon bor) in mot stan, med Ekensbergs gula bostadshus och bland annat DN-skrapan i fjärran. Även i detta inlägg märks onekligen en del vatten...

Vatten med Robban

Med tanke på förra inlägget, om det nu finns någon som missat eller inte minns Robban Brobergs låt Vatten så fann jag en version från Allsång på Skansen från 2007.
Många klurigheter har kommit från Robert Karl Oskar Brobergs musikaliska penna och skojiga shower har han turnerat runt med i Sverige. Har själv sett honom på Gröna Lunds teatern ett par gånger med olika shower, vitsigt och flödande!


Verkligen en passande låt att sjunga från Solidens scen!
Robban har en egen hemsida med lite tavlor och annat, kolla här

bara att sjunga med:

Vatten! - Sta´n Är Full Av Vatten
text: Robert Broberg
 

Vatten! -
sta´n är full av vatten
vatten
och härom natten

Kom vi ut ett gäng från Opera
när det var nån som ropa
från en båt
vilket håll är ni på väg åt
Se´n följde vi med till Karlberg
medan sta´n av morronsolen
fick rosa färg...

vatten - sta´n är full av vatten
vatten - lite grann i hatten

om man tar en helikopter
rakt upp
ser man alla öarna me´samma
sprida sej ut mot horisonten
innifrån brospann & hamnar -
man se´n på en Sightseeing tur
så säger allihop - när dom kliver ur...

vatten - sta´n är full av vatten
vatten - bakom ratten

kan man sitta på en liten kutter
mellan kanaler och holmar
har jag mina rötter
där Djurgårdsfärjan bolmar
från Haga till Lidingöbro
kan man paddla, segla, surfa, gå
- eller ro!

(på) Vatten - stan är full av vatten
vatten
och härom natten....

Stan är full av vatten

Något som inte går att missa när man rör sig i Stockholm. Stan är full med vatten! Sant, precis som Robban Broberg sjöng i sin härliga hyllning till Stockholm, så jag tog några bilder under en promenad efter jobbet... och fann en hel del vatten...


Mitt på Mariebergsbron som förbinder Kungsholmen och Lilla Essingen.
(Essingeleden skymtar i bakgrunden, men den hördes betydligt mer, ett trafikbrus som pågår dygnet runt.)

del av Gröndal i bakgrunden, bilden tagen från Lilla Essingen

Nu verkar det färdigbyggt på den lilla ön Essingen och många nya invånare har ön fått.
(Återkommer till bostäderna i ett senare inlägg, ganska fräck arkitektur...)


En av badbryggorna på Lilla Essingen. Välanvänd en varm dag som denna.


Alvik med omnejd. Bilden tagen från bron mellan lilla och stora Essingen, flyttar sedan kameraobjektivet en bit åt höger...


...så ser man brospannet som skapade en del problem när nya Tranebergsbron byggdes. Brobygget låg nere ett tag, vill minnas att det var ett av brofästena som satt löst...
Bakom bron har vi trevliga "norrförorter" som Stadshagen och längre bort Solna, fast då har vi hamnat utanför Stockholm, snudd på Norrland (hi, hi!)


En ovanligt stor passagerarbåt på Mälarens vatten. Första gången jag sett detta skepp, Saga Lejon! Fullt med folk ombord, verkar se ut som glada turister (ingen vild gissning direkt, en solig dag mitt under Stockholms största turistsäsong, just nu med extra hjälp när Europride pågår).
 

Lite skymd bakom träden på Stora Essingen syns en av många sightseeingbåtar som åker runt och visar huvudstaden från vattenperspektiv. Stockholmare brukar hamna på en sådan båtresa först när "kusinen från landet" kommer på besök och vägrar åka runt ensam. Själv gjorde jag resan (2 timmar) när barnen var yngre, som en rolig utflykt när inget annat dög och badstranden ansågs som "tråkig" efter flera dagars sol&bad. Båtturen var inte tråkig!


Avslutar med i mitt tycke Stockholms vackraste bro, Västerbron. Makalös utsikt från bron! Busslinje 4 passerar över Västerbron på sin långa tur från Gullmarsplan till Radiohuset. På ena sidan Hornstull och på andra sidan Fridhemsplan om transportmedlet är tunnelbana. Då kan en promenad över bron bli en höjdpunkt och många bilder lär bli tagna på den makalösa utsikten.  
Som stockholmare kanske märker är texten mest riktad till ovana storstadsbesökare... 
Stan som är så full med vatten

Alla bilder är mina (även om bara några hunnit bli märkta)!