Solig söndag verkar försvinna

Försöker vakna framför datorn. Käkar frukost och lyssnar på lite musik, just nu Jamie Lidell, pop piggar upp!
Ska ringa en kompis snart, vi hade tänkt träffas på stan (eftersom de på tv-vädret utlovade en solig och sensommarfin söndag) för en trivsam stadspromenad.
HA! En massa moln på himlen, rätt gråa. Solen gömmer sig skrämt ovan molnen. Kommer säkert att uppskattas av allt kvinnfolk som ska ta sig runt Djurgården på Tjejmilen idag. Lättare att anstränga sig fysiskt om det inte är för soligt, svettigt blir det ju ändå.

En stund senare, ingen lycka med att få fatt i kompisen, kanske för tidigt? En typisk "slappa, göra ingenting"-dag, det känns så mer och mer.


framsidan på nya skivan
Bytt musik, nu är det Randy Newmans nya skiva som snurrar i cd-spelaren. Härlig skiva! Harps and angels är titeln och flera spår, som Laugh and Be Happy och Potholes har fått mig att trycka på repeat på cd-spelaren! Gillar Randy Newmans ironiska texter, en mästare på att gnälla på ett trivsamt och underhållande sätt! Länge sedan det kom något nytt från Randy, ja filmmusik gör han en massa, men det är inte riktigt samma sak. Ett tips! På hans hemsida går det att klicka sig vidare till en konsert, som man kan lyssna på :-)

Tog en längre promenad igår, blev lite bilder... men de dyker upp i senare inlägg ;-)
(Hi, hi bjussar på en bild nu, bonusläge!)


I Midsommarkransen protesterar boende mot tänkt förtätning...

Tittade in på Fototriss och fann ett mindre jubileum, tionde veckan. Så valet är fritt, åh dessa val!? Jag kom aldrig till skott med förra veckans "musiktriss", valmöjligheten var stor och annat upptog min tid. Kanske kan jag få till något denna vecka? Men prioriteten är låg, så kanske blir det favoriten detaljer istället. Något lär det bli för att fira!
Kollat runt bland bloggvänner och flera är flitiga som små bin, lägger upp inlägg efter inlägg. Själv lider jag av tidsbrist just nu :-)
Men medans jag skrivit detta (med flera avbrott, telefonsamtal mm) så har vädret blivit bättre och en spontan träff på stan är inbokat. Det visade sig att kompisen kört ett träningspass (får typisk "soffpotatisångest" av att höra hur andra motionerar) och missat telefonen. Så kan det bli...
 
Önskar alla en skön söndag!

Digitala lagringsmedia är kass!

Tittade in på Peter Englunds blogg och läste några inlägg. Som vanligt ett trevligt besök :-)
I ett inlägg "Det stora digitala intet" tar Englund upp ett oroväckande problem. Hur pass säkra lagringsmöjligheter använder vi för musik, foton och texter? Han refererar själv till en artikel i DN och den letade jag upp.
DNs artikel är skriven av Håkan Lindgren och visar upp problemen med dagens digitala lagringsmetoder, som har oroväckande kort livslängd. Kommer vår nutid att försvinna helt i framtiden?

Visste ni att en hårddisk bör bytas ut vart tredje år? 
 
Överallt i världen pågår forskning om hur man ska kunna lagra digital information för framtiden. I Sverige finns i Boden Centrum för långsiktigt digitalt bevarande som klurar på dessa problem med digital information och hur lagra den för framtidens forskare. Ett knepigt problem, hur spara sina texter och bilder? Du har bränt ner en massa bilder på en cd-skiva/dvd-skiva och så efter sju-tio år är skivan skadad och omöjlig att läsa!?
Så har vi vår egen bloggvärld...lever ju hela sin tillvaro i den digitala världen. Hur lång levnad har en blogg? Då menar jag inte hur länge vi som bloggare skriver i vår blogg (vilket ju varierar från blogg till blogg). Vilka faktorer spelar in, utöver bloggvärdens välmående och intresse att fortsätta driva verksamheten..?

Behövs det begravningsfolk ute på nätet, som städar/begraver inaktuella hemsidor? Vilka hemsidor kan städas bort och när? Om en hemsida inte får några nyheter efter ett halvt år, inga förändringar sker, anses hemsidan som död då?

Men allvarligaste problemen är väl ändå dagens digitala fotograferande. De gamla pappersbilderna håller helt på att försvinna. Kanske synd, för dessa album med foton finns kvar, kan gå i arv (speciellt svartvita foton håller bra). Vi tar kort som bara den, men vad händer med de digitala korten om tio-femton år? Digital fotografering är enkelt och skoj, roligt att kunna visa upp på en blogg eller digitala fotoalbum på någon hemsida, som Flickr. (Just Flickr hänger ihop med Yahoo, som lär fortsätta existera, men hur länge?) Men dina bilder hamnar var då, på hårddisken? Eller bränner du ner dem på en DVD-skiva? Ja, då kanske de finns kvar där i ungefär 15 år. Sedan kan de försvinna, det går inte att få fram bilderna, DVD:n är förstörd. Så det du vill spara måste du hela tiden se till att lagra på ett nytt, fräscht media! Vem vet vad som kommer? DVD är kanske stendöd om tjugo år!? Förhoppningsvis blir du förvarnad och kan föra över dina digitala bilder till något nytt lagringsmedia.

Tänk på de gamla ZIP-diskarna, som många använde under en tid. Idag kan information på en sådan disk vara svår att komma åt. Finns inga läsare att få tag i... Disketterna är snudd en saga idag, de användes flitigt förr! Har själv en hel del skrivet och lagrat på disketter, textfiler tar ju inte så mycket plats... Numera finns det inget hål att stoppa in disketterna i på datorn.

Problem problem och Håkan Lindgrens artikel i DN visar på en del mer allvarliga följder än att jag och du förlorar gamla semesterbilder i framtiden (nog så trist, tycker vi)...

 
äldre teknik... kanske bättre än dagens digitala, lite beroende på hur man ser på saken..?

Annorlunda lyktstolpe och solstol

När naturen får lite hjälp av någon/några med gröna fingrar kan det bli riktigt vackert.
Hoppas att parkförvaltningen inte förstör denna härliga lyktstolpe. Finns rätt nära där jag bor...

Den syns knappt... lyktstolpen. Finns till beskådan nere i Hägerstenshamnen, där även flera offentliga konstverk kan dyka upp (he, he, kanske syns ett konstverk i bakgrunden?).

Nere vid Vintervikens trådgårdskafé finns det några lustiga solstolar

Tyvärr verkar de inte tåla aktivt sittande (med tanke på repen)...
Gav mig i alla fall en idé till något att skapa på landet nästa sommar, naturliga solstolar ;-)
Hur svårt kan det vara? Värt att testa!

(Får gå in under kategorin Stockholmsmiljöer, när vi rör oss i en närförort till storstaden... dit Örnsberg och Aspudden räknas.)